Artikel införd i Magasin Hemavan Tärnaby
Text: Ida Larsson Foto: Marianne Lindgren
De hjärtliga psykningarna konkurrerande vänner emellan blev ovanligt inspirerade, smygträningen tilltog och längdåkningstrenden fick en extra skjuts i Hemavan Tärnaby vintern 2014. Några av bygdens eldsjälar hade dammat av ett skidtävlingskoncept från 30-talet och i slutet av februari återuppstod Laxfjället runt.
En lite lagom grå lördagseftermiddag i februari stod 74 skidåkare på isen nedanför hotellet i Tärnaby i en härlig atmosfär av vallafunderingar, prestationsångest och nyfiken motionsiver. I startfältet fanns alla sorters skidåkare, vana, mindre vana, motionärer med fikasäck på ryggen, barn, ungdomar och frustande elitmotionärer.
Arrangörerna Fjällsport, Tärnaby Fjällhotell och Tärna IK Fjällvinden hade inte räknat med att så pass många skulle hitta till loppet direkt.
– Det var jätteroligt att det blev så många deltagare. Jag hade varit nöjd om det hade kommit 25 personer med tanke på att det är första året och att vi har dragit igång det lite försiktigt, säger Birgitta Corin, Tärnaby Fjällhotell.
Tärnaby är för alltid förknippad med alpin skidåkning tack vare Stenmark, Pärson, Byggmark, Fjällberg, Strand och många fler. Men längdskidåkningen har alltid haft sin plats i vinterlandet, och i sin bok ”Fjällvind över världen” skriver Stig Ove Gustafsson att längdåkning nästan var den enda klubbverksamheten i bygden under hela trettiotalet. 1931 hölls sex tävlingar över 30 kilometer inom två månader, däribland Laxfjället runt. I ett tidningsurklipp om tävlingen från Västerbottens-Kuriren den 19 mars 1930 kan man läsa att den längsta sträckan då gällde två varv på en 15-kilometersbana, något som Fjällvindens löpare klarade överlägset bäst, ”tack vare deras enastående förmåga att taga uppförsbackarna”.
2014 års upplaga av loppet var en bana för starka stakåkare. Den hade en vänlig bansträckning medsols runt Laxfjället, där den enda kuperingen på den långa banan över 18 km klarades av i början. När skidlöparna kommit ner på baksidan av fjället gick spåret över sjön Laisan, vek av in mot stranden längs Umeälven och följde sedan sjön Gäutan tillbaka till startplatsen nedanför hotellet och Anjabacken. För dem som ville åka en kortare runda fanns det sex kilometer långa sjöspåret, där Fjällvindens unga Linnea Wiklund var snabbast.
Helena Henriksson, Storfors SK, vann damklassen före tvåan Ingjerd Hagen från Hattfjelldal. Damsegrarinnan ger en koppling rakt in i skid-Sveriges elittrupper. Helenas dotter heter Sofia Henriksson, är född 1994, tävlar för Piteå Elit och tog ett individuellt silver och ett stafettguld i junior-VM i Val di Fiemme 2014. Det är kärnvirke i sådana familjer för att travestera tidningsartikeln från 1930. Där var det ”den lille, sege och med rimfrost i sina kajsermustascher prydde 46-årige oldboyen Nils Larsson från Rönäs” som enligt journalisten hade det i sig.
Nummerlappen på bröstet gör olika saker med olika människor, en del blir på sitt allra bästa humör över att få umgås med likasinnade, andra får en släng av galenskap. Till dem med kraftfullt utvecklade tävlingsinstinkter hör absolut tidigare elitlöparen Örjan Gustafsson, numera delägare i sportbutiken Fjällsport och loppets tävlingsledare. Han var en av dem som veckan innan tävlingen förde en kamp både dag och natt mot nysnö, issörja och tiden för att få till ett bra skidspår i terrängen runt Laxfjället. Hans tredjeplats i herrklassen blir med tanke på uppladdningen heroisk. Norrmannen Ståle Sirijord från Hattfjelldal kom in i mål 44 sekunder före honom och vann gjorde Tor Larsson, Storuman IK. Tor hade en spännande start på sin resa runt Laxfjället då han bröt skidan efter bara en kilometers åkning. Genom att staka på en skida i 800 meter i tävlingens enda riktiga uppförsbacke tog han sig till vägövergången vid E12:an på Morkan, väster om Tärnaby. Där svepte hans tuffaste medtävlare förbi och försvann ner mot Laisan medan Tor krånglade fram en reservskida som turligt nog följt med i en åskådarbil. När den trasiga skidan var utbytt kunde han ta upp jakten på täten och så småningom ta hem loppet.
Det här är förstås inte det första eller största skiddramat i Laxfjället runt-historien. En av deltagarna 2014 var Rickard Kristoffersson, rutinerad, meriterad konditionsidrottare som plågat kroppen som löpare, på cykel, på skidor, med bössan på ryggen och utan. Hans pappa Tule Kristoffersson deltog i den där tävlingen 1930 och fick en riktigt tuff resa, då han efter ett varv knäckte sin skida i den störtloppsliknande utförsbacke som åkarna då hade att klara av på sina träplankor i sönderkörda, guppiga spår. Tule som var en man av den hårda, fjällbjörkssega sorten, fortsatte ut på den andra rundan, gjorde en bragdartad insats och kom i mål som åtta i tävlingen. Vann gjorde Rickard Kristoffersson morbror Nils Rönér.
– När jag och min bror Fritz tävlade och tränade som värst var vi ofta iväg på skidskyttetävlingar vid kusten, och då åkte vi tidigt på morgonen och kom hem sent på kvällen. Nils satt alltid uppe och väntade för att få höra hur det hade gått. Han erkände aldrig att han var intresserad, han sa bara att han tyckte att vi var tokiga som for till Umeå för att åka skidor. Men vi åkte ju bil till tävlingarna. Att han och hans kompisar på sin tid spände på sig skidorna och åkte från Rönäs till Vilhelmina 20 mil bort för att tävla och sen skidade hem igen var tydligen inte lika tokigt, säger Rickard Kristoffersson i en beskrivning av fjällvärldens tidiga hårdingar.
Nya tider ger nya berättelser. Det är snart dags att kora nya segrare, bryta stavar, valla skidor och sprida skidglädje. Var med den 18 februari 2017!
Fakta
- 30-talets Laxfjället runt gick motsols på en bana som passerade ovanför det som idag är Brantvägen, och upp på den gamla sjöstranden som kan skönjas en bit upp på fjället, ett spår efter istiden. Platån i Ingemarbacken är en del av den linjen. Banan kom ner på Gäutan igen efter en mycket brant nerförsbacke öster om Vikbackaområdet.
- Fram till 1935 fanns två idrottsklubbar i Hemavan Tärnaby: Skidklubben Fjällvinden bildad 1925 i Strimasund, och Tärna IK som antogs av Riksidrottsförbundet 1928 med fäste i Tärnaby. 1935 slogs klubbarna samman till Tärna IK Fjällvinden.
- Nutidens Laxfjället runt gick av stapeln för första gången den 22 februari 2014, arrangörer var Tärnaby Fjällhotell och Fjällsport Tärnaby i samarbete med Tärna IK Fjällvinden.
Text: Ida Larsson
Foto: Marianne Lindgren
Artikeln är publicerad i Magasin Hemavan Tärnaby vintern 2015.